tiistai 19. huhtikuuta 2016

Duunijuttuja, diagnoosi ja myrkkytippa

Olin ilmoittanut töihin jääväni sairaslomalle 5.4. Samana aamuna tapasin ekan kerran Onkologin ja hoidot määrättiin alkavaksi seuraavan viikon maanantaina 11.4.2016, kummipoikani 16- vuotis päivänä. 

Tätä ennen oli siis syytä pistää työkuviot pakettiin ja sopia järjestelyt sairasloman suhteen, mitä annettiinkin heti kättelyssä 13.11.2016 asti! Onneksi san sovittua työnantajan kanssa, että teen töitä oman vointini mukaan sairaslomani aikana. Minulla on kieltämättä varsin reilu ja joustava työnantaja. Tsemppaavasta tiimistäni puhumattakaan. Voitteko uskoa, että ensimmäisen myrkkytiputuksen iltapäivänä ovellani seisoi kukkalähetti, joka toi tsemppiterkkuja työkavereilta! Mahtoi lähetti ihmetellä kun eukko alkoi itkeä vuolaasti kukkakaupan kortin nähtyä :-)

Vielä onkologin käyntiin... Sain virallisen diagnoosin vihdoin:

C50.11& Rinnan keskiosan syöpä duktaalinen kasvain pT1bN0M0 G2 ER98% PgR 98%, Ki-67 7% HER2 pos

Suomennettuna tarkoittaa seuraavaa:

Syöpä on rinnan keskiosassa, siellä kaiken rasvan keskellä (siitä nimi myös blogiini)

Duktaalinen: Yleisin rintastöpätyyppi (noin 70% rintasyövistä), niin sanottu tiehytperäinen rintasyöpä

pT1bN0M0: 

pT1b = Tuumorin eli pirulaisen eli pahiksen koko. Asteikko on 1-3, joka jakautuu siten, että kasvaimet, jotka ovat alle 2cm, saavat arvon 1, 2-5cm kasvaimet saavat arvon 2 ja yli 5cm 3. Itselläni tuota luokitusta on vielä tarkennettu tuolla pienellä b-kirjaimella, joka kertoo kasvaimeni olleen alle 1cm, mutta yli 5mm. Tarkka mitta oli 7mm.

N0 = Kasvaimen levinneisyyttä imusolmukkeisiin kuvaava arvo 0-3. Minulla onneksi 0 eli ei sairastuneita imusolmukkeita. Arvo 1 olisi löydös 1-3 imusolmukkeessa, arvo 2 4-9 imusolmukkeessa ja 3 10 tai yli.

M0 = Mestastaasit eli etäispesäkkeet muualla kehossa. Sanomattakin on selvää, että 0 tässä kohdassa on taas hyvä asia. Toinen vaihtoehto olisi M1, mikä tarkoittaisi syövän levinneen muihin elimiin.

G2 eli Gradusluokitus:
Gradusluokalla ilmaistaan syövän agressiivisuutta ja luokitus on välillä 1-3, jossa 1 on lievin ja 3 on agressiivisin. Tähänä luokkaan vaikuttaa mm. kasvaimen koko, jakautumisprosentti, her2 geeni jne. Itselläni tuollainen sopiva keskitien kasvain, ei laiska muttei agressivisinkaan. 

ER98% ja PR98%
ER eli estrogeeni ja PR (PgR) eli progesterooni. Nämä prosentit (mitkä minulla on erittäin korkeita) kuvaavat syövän naishormoonireseptoreiden määrää syöpäkasvaimella. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että mitä korkeampi prosenttilukema, sen paremmin syöpäni saadaan hallittua estolääkityksillä kunhan myrkkytipat ja säteet on annettu. Minulla ne ovat sattumalta samaa lukemaa molemmat. Näistä voi olla erilaisia variaatioita tai voivat ne olla molemmat nollassakin eli negatiivisia. Käytännössä siinä tapauksessa hormooniestolääkityksestä ei ole sen syövän hoidossa järkeä.

Ki-67 7%
Syöpäsolujeni jakautumisnopeus. Asteikko 1-100. En voisi olla iloisempi siitä, että kovin on laiskoja syöpäsoluja ollut minulla :-)

HER2 pos
No niin, tämä onkin sitten jännittävä juttu. Ilman tätä positiivisuutta olisin varmasti päässyt aika paljon pienemmillä hoidoilla, mutta minkäs teet kun olen niin positiivinen ;-) HER2 on geeni, mikä on löytynyt minun syöpäkasvaimestani. Se erittää HER2 proteiinia, mikä vauhdittaa jo ennestään vilkkaasti jakautuvia syöpäsolujani. Ennen tämä positiivisuus olisi antanut minulle huonon ennusteen, mutta ei enää! Tähän nimittäin on olemassa täsmälääke, Herceptin, jota "nautin" suoraan suoneen sytostaattien yhteydessä ja vielä niidenkin jälkeen.

Noin, siinä se nyt on. Aukikirjoitettuna. Nyt tiedän tarkasti, mitä vastaan taistelen.

Ensimmäinen syto annettin viime viikolla ja kokemus oli kaikin puolin parempi kuin mitä odotin. Olin tipalla 6 tuntia, sillä Herceptin vaatii ensimmäisellä kerralla 6 tunnin seurannan. Olin edeltävänä iltana ja samana ottanut mojovan kortisoniannoksen, jota nappailin vielä tipasta seuraavat päivät. Ne pitävät kuuleman mukaan sivuvaituksia kurissa. Päivä alkoi allergialääkkeellä ja suolaliuoksen tiputtelulla. Sen jälkeen tiputettiin Herceptin, mikä meni ilman allergista reaktiota tai mitään tuntemuksia. Sitten taas huuhdeltiin ja sen perään tiputettiin pahoinvointilääke sekä lisää kortisonia. Ja sen perään itse myrkky eli Doketakseli eli kavreiden kesken Doke. Ei tullut allergiashokkia eikä oikein mitään muutakaan eli hyvin meni. 

Jälkimainigit olivat mielestäni varsin kohtuulliset. Säännölliset pahoinvointilääkkeet piti sen puolen kurissa hyvin. Väsymys iski neljäntenä päivänä kuten varoitettiinkin, mutta se meni muutamassa päivässä ohi. Toistaiseksi häiritsevin asia, minkä myrkyt on saaneet aikaiseksi on satunnainen huimaus (varmaan hb laskenut reippaasti) ja makumuutokset. Nälkä on kova koko ajan, mutta juuri mikään ei maistu miltään. Tukkakin on vielä päässä, mutta se lähtenee ensi viikolla.2 kommenttia:

 1. mielenkiinnolla luen blokiasi. minulla ensimmäinen leikkaus 5.2.16 ja toinen 9.3.16 jolloin kainaloimusolmuketyhjennys.
  C50.41ja42. G2 es90% pro100% ki-67 30-40% her-2neg T2N1M0
  ikää minulla kyllä on parikymmentä vuotta enemmän.
  ensimmäinen tippa 21.4.16
  jaksamisia, äläkä tee liiaksi töitä sairauslomallasi, muista levätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Elli!

   Ihana lukea kommenttisi. Kiva kun seuraat matkaani. Kieltämättä ollaan ajallisesti kovin samanlaisella matkalla. Tsemppiä kovasti sinunkin polullesi, tuo toinen leikkaus oli varmasti raskas kokemus. Toivottavasti tippa sujuu ilman suuria ongelmia ja jaksat tämän retken.

   Ja älä huoli, lupaan tehdä vain vähän töitä :-)


   Poista